Concerten

MESSIAH Händels meesterwerk

Messiah is zonder enige twijfel het meest populaire en bekende werk van Georg Friedrich Händel. Met zijn optimistische muziek met aanstekelijke koordelen en prachtige aria’s, is het al bijna drie eeuwen lang geliefd bij een groot publiek. Händel geeft in Messiah de hoofdrol aan het koor.

De componist schreef aanvankelijk vooral opera’s, voordat hij zich toelegde op de oratoria. Toch had hij slechts 24 dagen nodig om het ruim twee uur durende werk te schrijven. De eerste uitvoering, op 13 april 1742, was meteen een groot succes. Zó zeer zelfs dat, om meer publiek te kunnen ontvangen, de dames werd verzocht om niet in hoepelrok te komen en de heren dienden hun zwaarden thuis te laten.
Al rond 1750 ontstond in Engeland een traditie om Messiah uit te voeren. Oorspronkelijk was het werk bedoeld om rond Pasen uitgevoerd te worden, maar vanwege het eerste deel – de geboorte en het leven van Christus – en de hoopvolle toon is het de geschiedenis ingegaan als een typisch kerststuk.

Populair
Messiah is het oudste klassieke muziekstuk dat altijd populair is gebleven, vanaf de première tot de dag van vandaag. Händel schreef eigenlijk qua bezetting een heel bescheiden versie, maar na zijn dood in 1759 werd het werk steeds groter, zowel voor wat betreft roem als klank. Het werd voor steeds grotere koren en orkesten gearrangeerd. Met expressieve fuga’s en de soms speelse en dan weer gedragen muziek weet Händel op uitgesproken wijze uitdrukking te geven aan menselijke emoties en dramatische effecten te creëren. Excelsior streeft naar lichtheid in klank en blijft zo dicht mogelijk bij de muziek zoals Händel die schreef.

Concert
Op zaterdag 19 november voert Excelsior Messiah uit in de Agneskerk aan de Beeklaan in Den Haag. De voorbereiding zijn inmiddels alweer in volle gang.
Alle actuele informatie over het concert plaatsen we op deze website. Bezoek onze site daarvoor regelmatig.  Natuurlijk kunt u zich ook opgeven voor onze nieuwsbrief; dan houden wij u persoonlijk op de hoogte! En dan bent u op tijd voor de start van de kaartverkoop.
De kaartverkoop start op 14 oktober via deze website. Vrienden van Excelsior kunnen al vanaf 30 september hun toegangskaarten bestellen. Wilt u in het vervolg ook met voorrang de beste plaatsen reserveren? Meld u dan aan als Vriend van Excelsior via het contactformulier. Kijk voor alle voordelen en vormen van vriendschap onder het kopje STEUN EXCELSIOR.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

15 + 12 =

Excelsior zorgde voor een voorjaar vol muziek

Op zaterdag 2 april 2022 bracht KZV Excelsior de Johannes Passion van Bach ten gehore in de Agneskerk in Den Haag. Een gloedvol en ontroerend concert met een enthousiast publiek.

Vanaf het openingskoor – Herr, unser Herrscher – tot en met het slotkoraal – Ach Herr, lass dein lieb’ Engelein – voert de Johannes Passion ons mee door het verhaal over de laatste levensdagen van Jezus. Anders dan in de Matthäus Passion staat in de Johannes Passion niet het lijden, maar de kracht van Jezus centraal. Met expressieve fuga’s, indringende koralen en levendige aria’s weet Bach ons allen te raken.

 

Kamerkoor Excelsior ging een bijzondere samenwerking aan met Kamerkoor Rotterdam. Samen vormden zij een koor van ongeveer 40 zangers met een programma van liederen uit de Duitse Romantiek.

De koren verzorgen twee concerten in één weekend: op zaterdagavond 21 mei in Rotterdam, en zondagmiddag 22 mei in Den Haag. Op het programma stonden werken van Mendelssohn, Brahms, Schönberg en Rheinberger. Na twee jaar zonder concerten konden de zangers hun publiek eindelijk weer onderdompelen in een warm bad vol prachtige veelstemmige liederen, dit keer afkomstig uit de Duitse Romantiek.

Repertoire

Excelsior heeft sinds haar oprichting in 1881(!) een rijk repertoire opgebouwd. Daarin neemt de Matthäus Passion natuurlijk een belangrijke plaats in. Maar nog veel meer grote klassieke koorwerken hebben op de lessenaar gestaan. En in de laatste decennia zijn daar uitdagende moderne composities aan toegevoegd. Hieronder voorbeelden van ons publiciteitsmateriaal uit de afgelopen jaren.

Door ons uitgevoerd repertoire kunt u beluisteren op een speciaal samengestelde speellijst op Spotify.

Abonneer u op onze nieuwsbrief!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

6 + 6 =