Concerten

Verwacht in 2023: Mozart Requiem & Krönungsmesse

Het Requiem en de Krönungsmesse zijn zonder twijfel de meest aansprekende koorwerken van Mozart.

In 2023 zal Excelsior deze werken uitvoeren. U hoort dan Mozart in al zijn facetten: meeslepend, ontroerend, jubelend en overweldigend. Binnenkort meer hierover op deze site.

Op de hoogte blijven? Geef u nú op voor onze nieuwsbrief.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

1 + 5 =

Onlangs uitgevoerd: MESSIAH - Händels meesterwerk

Zaterdag 19 november 2022 – 19.30 uur
Agneskerk Den Haag – Beeklaan 188

KZV Excelsior – koor
Lauren Armishaw – sopraan
Dave ten Kate – countertenor
Sebastian Brouwers – tenor
Pierre Mak – bas
Eric Koevoets – orgel
Ruud Huijbregts – klavecimbel
Johan Sonneveld – dirigent

 

FENOMENALE UITVOERING!
Sprankelend – geweldig gezongen, sterk koor en topsolisten – bijzonder mooi en één van de beste uitvoeringen ooit – het zijn slechts enkele van de reacties op het concert. De wisselende dynamiek – van heel intiem tot uitbundig juichend – bezorgde deze bijzondere en bekende muziek extra lagen en wist écht te ontroeren! Dirigent Johan Sonneveld bewees opnieuw dat hij orkest en koor het beste uit zichzelf laat halen. Zijn wijze van dirigeren is pure poëzie en laat de muziek spreken.

Messiah is zonder enige twijfel het meest populaire en bekende werk van Georg Friedrich Händel. Met zijn optimistische muziek, aanstekelijke koordelen en prachtige aria’s is Messiah al bijna drie eeuwen lang geliefd bij een groot publiek.
De componist schreef aanvankelijk vooral opera’s, voordat hij zich toelegde op de oratoria. De eerste uitvoering van Messiah – op 13 april 1742 – was meteen een groot succes. Oorspronkelijk was het werk bedoeld om rond Pasen uitgevoerd te worden, maar vanwege het eerste deel – de geboorte en het leven van Christus – en de hoopvolle toon is het de geschiedenis ingegaan als een typisch kerststuk.

Populair
Messiah is het oudste klassieke muziekstuk dat vanaf de première tot op de dag van vandaag populair is gebleven. Met expressieve fuga’s, speelse en ook gedragen muziek weet Händel uitdrukking te geven aan menselijke emoties en dramatische effecten te creëren.
Händel schreef Messiah voor een heel bescheiden bezetting, maar na zijn dood in 1759 is het werk voor steeds grotere koren en orkesten gearrangeerd.

Excelsior vulde het voorjaar met muziek

Op zaterdag 2 april 2022 bracht KZV Excelsior de Johannes Passion van Bach ten gehore in de Agneskerk in Den Haag. Een gloedvol en ontroerend concert met een enthousiast publiek.

Vanaf het openingskoor – Herr, unser Herrscher – tot en met het slotkoraal – Ach Herr, lass dein lieb’ Engelein – voert de Johannes Passion ons door het verhaal over de laatste levensdagen van Jezus. Anders dan in de Matthäus Passion staat in de Johannes Passion niet het lijden, maar de kracht van Jezus centraal. Met expressieve fuga’s, indringende koralen en levendige aria’s weet Bach ons allen te raken.

 

Kamerkoor Excelsior ging in het voorjaar van 2022 een bijzondere samenwerking aan met Kamerkoor Rotterdam. Samen vormden zij een koor van ongeveer 40 zangers met een programma van liederen uit de Duitse Romantiek.

De koren verzorgen twee concerten in één weekend: op zaterdagavond 21 mei in Rotterdam en zondagmiddag 22 mei in Den Haag. Op het programma stonden werken van Mendelssohn, Brahms, Schönberg en Rheinberger. Na twee jaar zonder concerten konden de zangers hun publiek eindelijk weer onderdompelen in een warm bad vol prachtige veelstemmige liederen, dit keer afkomstig uit de Duitse Romantiek.

Repertoire

Excelsior heeft sinds haar oprichting in 1881(!) een rijk repertoire opgebouwd. Daarin neemt de Matthäus Passion natuurlijk een belangrijke plaats in. Maar nog veel meer grote klassieke koorwerken hebben op de lessenaar gestaan. En in de laatste decennia zijn daar uitdagende moderne composities aan toegevoegd.

Hier ziet u voorbeelden van ons publiciteitsmateriaal uit de afgelopen jaren.
Door ons uitgevoerd repertoire kunt u beluisteren op een speciaal samengestelde speellijst op Spotify.

Abonneer u op onze nieuwsbrief!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

4 + 8 =