Concerten

W.A. Mozart Requiem & Krönungsmesse

Het Requiem en de Krönungsmesse zijn zonder twijfel de meest aansprekende koorwerken van Mozart. Hierin is Mozart in al zijn facetten te horen: virtuoos, meeslepend, ontroerend, jubelend, troostend en overweldigend.
Op 30 september 2023 voert Excelsior beide werken uit in de Antonius Abtkerk in Scheveningen/Den Haag.

De Krönungsmesse
Het werk werd in 1779 voor het eerst uitgevoerd bij de kroning van Koning Leopold II in Praag. Het is een bijzonder feestelijke mis met opera-achtig allure.
 Niet voor niets dat Mozart het thema van het Agnus Dei later ook in Le Nozze di Figaro gebruikte. Eén van de mooiste, zo niet dé mooiste mis uit zijn Salzburger tijd. 
Een strak ritmisch Kyrie, een stralend en uitbundig Gloria, een overrompelend Credo en een uitbundige koorfinale zijn slechts enkele hoogtepunten in dit werk.

Het Requiem
Mozart componeerde het Requiem in 1791 op zijn sterfbed. Hij heeft het niet kunnen voltooien, want op 5 december van dat jaar haalde de dood hem in. Zijn student en assistent Franz Xaver Süßmayr heeft de ontbrekende delen van het werk geschreven. Er zijn meer pogingen gedaan het Requiem te voltooien, maar die van Sußmayr is de meest bekende en het is deze versie die verreweg het vaakst wordt uitgevoerd. Zo ook dit keer door Excelsior.

Wie kent niet de dramatische scène uit de Oscar-winnende film Amadeus, waarin Mozart het Requiem dicteert aan zijn jaloerse collega Salieri? Een puur verzinsel van de filmmakers natuurlijk, maar de beelden blijven op je netvlies gebrand. En dan die muziek… Je ziet en hoort hoe Mozart tekst, instrumenten en koor stukje voor stukje aaneenrijgt tot een aangrijpend geheel. Requiem aeterna, Confutatis maledictis, Voca me… Salieri is verbijsterd. Wij ook.

 

Op de hoogte blijven? Geef u nú op voor onze nieuwsbrief.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

5 + 4 =

Excelsior vulde 2022 met muziek

Johannes Passion

Op zaterdag 2 april 2022 bracht KZV Excelsior de Johannes Passion van Bach ten gehore in de Agneskerk in Den Haag. Een gloedvol en ontroerend concert met een enthousiast publiek.

Vanaf het openingskoor – Herr, unser Herrscher – tot en met het slotkoraal – Ach Herr, lass dein lieb’ Engelein – voert de Johannes Passion ons door het verhaal over de laatste levensdagen van Jezus. Anders dan in de Matthäus Passion staat in de Johannes Passion niet het lijden, maar de kracht van Jezus centraal. Met expressieve fuga’s, indringende koralen en levendige aria’s weet Bach ons allen te raken.

Duitse Romantiek

Kamerkoor Excelsior ging in het voorjaar van 2022 een bijzondere samenwerking aan met Kamerkoor Rotterdam. Samen vormden zij een koor van ongeveer 40 zangers met een programma van liederen uit de Duitse Romantiek.

De koren verzorgen twee concerten in één weekend: op zaterdagavond 21 mei in Rotterdam en zondagmiddag 22 mei in Den Haag. Op het programma stonden werken van Mendelssohn, Brahms, Schönberg en Rheinberger. Na twee jaar zonder concerten konden de zangers hun publiek eindelijk weer onderdompelen in een warm bad vol prachtige veelstemmige liederen, dit keer afkomstig uit de Duitse Romantiek.

 

Messiah van G.F. Händel

Dirigent Johan Sonneveld bewees opnieuw dat hij orkest en koor het beste uit zichzelf liet halen. Zijn wijze van dirigeren was pure poëzie en liet de muziek spreken. De Messiah zou zijn laatste concert met Excelsior blijken te zijn. Op 31 december overleed hij na een periode van ziekte.

Sprankelend – geweldig gezongen, sterk koor en topsolisten – bijzonder mooi en één van de beste uitvoeringen ooit – het zijn slechts enkele van de reacties op het concert. De wisselende dynamiek – van heel intiem tot uitbundig juichend – bezorgde deze bijzondere en bekende muziek extra lagen en wist écht te ontroeren!

Messiah is zonder enige twijfel het meest populaire en bekende werk van Georg Friedrich Händel. Met zijn optimistische muziek, aanstekelijke koordelen en prachtige aria’s is Messiah al bijna drie eeuwen lang geliefd bij een groot publiek.
De componist schreef aanvankelijk vooral opera’s, voordat hij zich toelegde op de oratoria. De eerste uitvoering van Messiah – op 13 april 1742 – was meteen een groot succes. Oorspronkelijk was het werk bedoeld om rond Pasen uitgevoerd te worden, maar vanwege het eerste deel – de geboorte en het leven van Christus – en de hoopvolle toon is het de geschiedenis ingegaan als een typisch kerststuk.

Repertoire

Excelsior heeft sinds haar oprichting in 1881(!) een rijk repertoire opgebouwd. Daarin neemt de Matthäus Passion natuurlijk een belangrijke plaats in. Maar nog veel meer grote klassieke koorwerken hebben op de lessenaar gestaan. En in de laatste decennia zijn daar uitdagende moderne composities aan toegevoegd.

Hier ziet u voorbeelden van ons publiciteitsmateriaal uit de afgelopen jaren.
Door ons uitgevoerd repertoire kunt u beluisteren op een speciaal samengestelde speellijst op Spotify.

Abonneer u op onze nieuwsbrief!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

3 + 14 =