Concerten

Kamerkoor Excelsior fonkelt met liederen over winter, licht & sterren


Niets is fijner aan het begin van de kersttijd dan je onderdompelen in de mooiste liederen over winter, licht en sterren. Onder leiding van Mirjam van den Hoek brengen de zangers van Kamerkoor Excelsior een gevarieerd programma met a capella zang en werken begeleid door orgel of piano. Van oude muziek van De Victoria tot hedendaagse koorwerken van Lauridsen, Pärt en Whitacre.
Ook kunt u genieten van een instrumentaal intermezzo met muziek voor orgel en saxofoon.

Op 9 december klinkt in deze prachtige muziek in de sfeervolle Oude Kerk in Maasland.

Zaterdag 9 december 2023  15.30 uur

Oude Kerk – Maasland  Kerkplein

Toegang  €17,50

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Excelsior en dit concert?
Geef u nú op voor onze nieuwsbrief.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

12 + 3 =

J.S. BachMatthäus Passion

De Haagse Matthäus klinkt elk jaar op Palmzondag in Amare. De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach behoort volgens velen tot de mooiste muziek ooit geschreven. In maart 2024 laat Excelsior deze muziek spreken in al haar facetten, onder leiding van haar nieuwe dirigent Mirjam van den Hoek.

Zondag 24 maart 2024  14.30 uur
Muziekcentrum Amare  Spuiplein 150 – Den Haag

Kaartverkoop

Kaartverkoop gaat via de kassa van muziekcentrum Amare.
U kunt nú reeds kaarten kopen. Klik op knop hieronder.

KZV Excelsior – koor

Mirjam van den Hoek – dirigent

Leon van Liere – evangelist
Pierre Mak – Christus
Lauren Armishaw – sopraan

Dave ten Cate – altus
Arco Mandemaker – tenor
Jan Willem van der Hagen – bas

Academy of Vocal Arts – kinderkoor
Ivanka Neeleman – viola da gamba
Eric Koevoets – continuo
Holland Symfonie Orkest

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Excelsior en dit concert?
Geef u nú op voor onze nieuwsbrief.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

15 + 7 =

Bach’s Matthäus Passion

De muziek van Bach raakt! Ook zij die niet gelovig zijn, worden diep geroerd door dit beroemde werk over het lijden en sterven van Jezus Christus. De grote barokcomponist Johann Sebastian Bach gaf in dit werk stem aan alle partijen die getuige waren van de kruisiging of die daar verantwoordelijk voor waren. Op onnavolgbare wijze verbindt Bach muziek en vertelling. De klanken gaan soms door merg en been en laten je wraakzucht, of wanhoop voelen. Maar, ook liefde, compassie en overgave klinken overtuigend in de Matthäus-Passion.

De Koninklijke Zangvereniging Excelsior is opgericht in 1881. Excelsior is gedurende haar hele bestaan duidelijk aanwezig geweest in het culturele leven van Den Haag. De Matthäus Passion van Bach loopt als een rode draad door het repertoire van Excelsior. Na de eerste versie in 1911, is het vele decennia jaarlijks uitgevoerd. Tegenwoordig staat de Matthäus eens in de drie jaar bij het koor op het programma.

Geweest: W.A. Mozart Requiem & Krönungsmesse

Het Requiem en de Krönungsmesse zijn zonder twijfel de meest aansprekende koorwerken van Mozart. Hierin is Mozart in al zijn facetten te horen: virtuoos, meeslepend, ontroerend, jubelend, troostend en overweldigend.
Op zaterdag 30 september 2023 voerde Excelsior beide magistrale werken uit in de Heilige Antonius Abtkerk in Scheveningen.

Met dit concert debuteerde Mirjam van den Hoek als de nieuwe dirigent van Excelsior. In het prachtige interieur wist zij koor, solisten en orkest te leiden naar een bewogen uitvoering van Mozarts meesterwerken. Een stralende avond met een enthousiast en geroerd publiek. Een debuut met een belofte voor de toekomst.

Wat hebben jullie goed gezongen gisteren, ik was ervan onder de indruk! En wat een waardige opvolger van Johan is Mirjam. Ik vond het weer een genoegen om met jullie te zingen.

Esther Kuiper

altsoliste bij het concert

Een goed debuut!

Eric Koevoets

organist bij het concert

  • Hierbij nog mijn hartelijke dank voor het prachtige concert van gisterenavond! Wat was het mooi!  En wat had ik een mooie plaats!! DANK en ook nog voor alle service m.b.t. ticket! Alles keurig verzorgd!! Koninklijk!


  • Gisteravond was een schitterende avond! Een heel mooie uitvoering!
  • Fantastisch, ook voor zo’n jonge dirigente!
  • Mooie en warme klank.
  • Gefeliciteerd en nog heel veel van zulke concerten gewenst!
  • Kun je trots op zijn, Mirjam!
  • Supermooi, wat een belevenis!
Reacties van toehoorders

Excelsior vulde 2022 met muziek

Johannes Passion

Op zaterdag 2 april 2022 bracht KZV Excelsior de Johannes Passion van Bach ten gehore in de Agneskerk in Den Haag. Een gloedvol en ontroerend concert met een enthousiast publiek.

Vanaf het openingskoor – Herr, unser Herrscher – tot en met het slotkoraal – Ach Herr, lass dein lieb’ Engelein – voert de Johannes Passion ons door het verhaal over de laatste levensdagen van Jezus. Anders dan in de Matthäus Passion staat in de Johannes Passion niet het lijden, maar de kracht van Jezus centraal. Met expressieve fuga’s, indringende koralen en levendige aria’s weet Bach ons allen te raken.

Duitse Romantiek

Kamerkoor Excelsior ging in het voorjaar van 2022 een bijzondere samenwerking aan met Kamerkoor Rotterdam. Samen vormden zij een koor van ongeveer 40 zangers met een programma van liederen uit de Duitse Romantiek.

De koren verzorgden twee concerten in één weekend: op zaterdagavond 21 mei in Rotterdam en zondagmiddag 22 mei in Den Haag. Op het programma stonden werken van Mendelssohn, Brahms, Schönberg en Rheinberger. Na twee jaar zonder concerten konden de zangers hun publiek eindelijk weer onderdompelen in een warm bad vol prachtige veelstemmige liederen, dit keer afkomstig uit de Duitse Romantiek.

 

Messiah van G.F. Händel

Dirigent Johan Sonneveld bewees opnieuw dat hij orkest en koor het beste uit zichzelf liet halen. Zijn wijze van dirigeren was pure poëzie en liet de muziek spreken. De Messiah zou zijn laatste concert met Excelsior zijn. Op 31 december overleed hij na een periode van ziekte.

Sprankelend – geweldig gezongen, sterk koor en topsolisten – bijzonder mooi en één van de beste uitvoeringen ooit – het zijn slechts enkele van de reacties op het concert. De wisselende dynamiek – van heel intiem tot uitbundig juichend – bezorgde deze bijzondere en bekende muziek extra lagen en wist écht te ontroeren!

Messiah is zonder enige twijfel het meest populaire en bekende werk van Georg Friedrich Händel. Met zijn optimistische muziek, aanstekelijke koordelen en prachtige aria’s is Messiah al bijna drie eeuwen lang geliefd bij een groot publiek.
De componist schreef aanvankelijk vooral opera’s, voordat hij zich toelegde op de oratoria. De eerste uitvoering van Messiah – op 13 april 1742 – was meteen een groot succes. Oorspronkelijk was het werk bedoeld om rond Pasen uitgevoerd te worden, maar vanwege het eerste deel – de geboorte en het leven van Christus – en de hoopvolle toon is het de geschiedenis ingegaan als een typisch kerststuk.

Repertoire

Excelsior heeft sinds haar oprichting in 1881(!) een rijk repertoire opgebouwd. Daarin neemt de Matthäus Passion natuurlijk een belangrijke plaats in. Maar nog veel meer grote klassieke koorwerken hebben op de lessenaar gestaan. En in de laatste decennia zijn daar uitdagende moderne composities aan toegevoegd.

Hier ziet u voorbeelden van ons publiciteitsmateriaal uit de afgelopen jaren.
Door ons uitgevoerd repertoire kunt u beluisteren op een speciaal samengestelde speellijst op Spotify.

Abonneer u op onze nieuwsbrief!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

2 + 12 =