Kamerkoor

Intieme klanken, perfecte harmonie

Kamerkoor Excelsior werd in 2017 opgericht en bestaat uit ongeveer 20 zangers die ook lid zijn van het grootkoor. Het kamerkoor werkt op projectbasis en voert eens per jaar een concert uit.

Het repertoire omvat liederen van Sweelinck tot Rutter, vier- tot achtstemmig, meest a capella en soms begeleid door enkele instrumenten. De zangers werken samen aan één klank die zuiver en intiem is. Het kamerkoor neemt de luisteraar mee door meerdere eeuwen en sferen die variëren van mystiek tot devoot, ontroerend, indringend of juist vrolijk juichend.

Repertoire

2017. Het eerste project van het Kamerkoor was meteen een groot succes.
Gezongen werd oude muziek van Sweelinck en Palestrina, romantische stukken van Brahms en tot slot juichende Christmas Carols.

2018. De seizoenen, de natuur en het leven werden bezongen in dit concert van Kamerkoor Excelsior.
Twee succesvolle concerten met romantische liederen van Brahms, Mendelssohn, Debussy en Elgar. In Loosduinen werd dit opgeluisterd met intermezzi door Mirjam Noordzij-van der Burg op dwarsfluit; in Maasland verzorgde dirigent Johan Sonneveld de intermezzi op het orgel van de Oude Kerk.

2019. Kamerkoor Excelsior bracht een programma van madrigalen, mottetten en psalmen. Drie eeuwen met vijf componisten: van Sweelinck via Schein, Purcell en Mendelssohn naar Brahms.
Psalmen zijn van generatie op generatie doorgegeven. Het zijn teksten over pijn en liefde, gemis en hoop. Door de eeuwen heen hebben componisten deze teksten op muziek gezet. Kamerkoor Excelsior nam het publiek mee op een muzikale reis door de tijd. Van de Hollandse Gouden Eeuw met Sweelinck tot de Duitse Romantiek met Brahms. Dit alles resulteerde in twee gevarieerde concerten, waarbij het koor onder leiding van Johan Sonneveld het publiek wist te ontroeren.

2022. Kamerkoor Excelsior ging een bijzondere samenwerking aan met Kamerkoor Rotterdam. Samen vormden zij een koor van ongeveer 40 zangers met een programma van liederen uit de Duitse Romantiek.
De koren verzorgen twee concerten in één weekend: op zaterdagavond 21 mei in Rotterdam, en zondagmiddag 22 mei in Den Haag. Op het programma stonden werken van Mendelssohn, Brahms, Schönberg en Rheinberger. Na twee jaar zonder concerten konden de zangers hun publiek eindelijk weer onderdompelen in een warm bad vol prachtige veelstemmige liederen, dit keer afkomstig uit de Duitse Romantiek.

2023. Wat is mooier aan het begin van de kersttijd dan je onder te dompelen in prachtige koorwerken over winter, licht en sterren? De zangers van kamerkoor Excelsior brachten op 9 december in de Oude Kerk van Maasland een gevarieerd programma met a capella zang en werken begeleid met orgel of piano. Van oude muziek van De Victoria en Tallis tot hedendaagse koorwerken van Britten, Lauridsen, Pärt en Esenvald.
Vanuit alle ruimten in deze sfeervolle kerk klonk deze middag muziek. De ene keer vanaf het podium en dan weer vanuit de verte in het koor. Een mooi concert in de adventstijd met minder bekende en moderne muziek in de sfeer van kerst.

 

Repertoire
Op Spotify kunt u luisteren naar werken die in de afgelopen jaren bij het kamerkoor op de lessenaar stonden. Op Spotify worden deze werken uitgevoerd door koren en musici van naam.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

2 + 8 =