Over ons

Algemeen

Koninklijke Zangvereniging Excelsior werd opgericht in 1881 en maakt sindsdien een belangrijk deel uit van het Haagse culturele leven. Het koor heeft een trouwe schare toehoorders en trekt ook steeds meer jongere luisteraars.

Excelsior streeft continu naar een zo hoog mogelijk niveau en doet er alles aan om de zangers individueel en gezamenlijk op een hoger plan te brengen. Maar ook voor de minder geoefende zanger is er plaats, want ook zij kunnen zich ontwikkelen tot waardevolle zangers. Goede stemmen krijgen alle kans om te groeien.

De vereniging heeft twee koren: het grootkoor van ca. 80 zangers en het kamerkoor van ca. 20 zangers. Ook nu – 140 jaar na de oprichting – bloeit de vereniging nog steeds. Excelsior heeft betrokken leden tussen wie hechte vriendschappen zijn ontstaan. Er is een bijzonder bevlogen bestuur en menig lid neemt uitvoerende taken op zich. Veel leden hebben drukke banen; zingen is voor hen een moment van inspiratie en een ontspannende uitlaatklep.

Onze dirigent & pianiste

Dirigent – Johan Sonneveld

Dirigent Johan Sonneveld studeerde van 1982 tot 1991 aan het Rotterdams Conservatorium. Hij studeerde orgel bij Jet Dubbeldam, kerkmuziek bij Arie J. Keyzer en Barend Schuurman, en koordirectie eveneens bij Barend Schuurman. Behalve bij KZV Excelsior is hij als dirigent werkzaam bij COV Sursum Corda in Rotterdam en Musica Vocalis Scyedam in Schiedam. Daarnaast is hij als cantororganist verbonden aan de gereformeerde Kerk te Barendrecht. Verder verleent hij regelmatig medewerking aan cantatediensten en concerten als begeleider, continuospeler en als solist. Johan Sonneveld is sinds november 1996 dirigent van KZV Excelsior.

Pianiste – Alicia Witarsa

Pianiste Alicia Witarsa werd geboren in Surabaya en kreeg haar eerste pianolessen toen zij pas vier jaar oud was. Zij nam vanaf haar 9e deel aan diverse muziekconcours in binnen- en buitenland, waar zij regelmatig belangrijke prijzen won. In 2006 behaalde Alicia de titel van Master of Music in Performance aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna volgde zij nog een jaar fortepiano en Historische Uitvoeringspraktijk aan het conservatorium. Zij heeft een sterke voorliefde voor het begeleiden van koren, zangers en andere musici en geeft bovendien graag les. Alicia is sinds 2019 de vaste begeleidster van KZV Excelsior.

Een koninklijke historie

Excelsior is opgericht in 1881 als ‘Christelijke Zangvereeniging Excelsior’. Al na een jaar was het uitgegroeid tot ruim 90 leden, ongeveer even groot als het huidige koor. Excelsior is gedurende haar hele bestaat duidelijk aanwezig geweest in het culturele leven van Den Haag. En zij draagt immers niet zomaar het predicaat koninklijk (sinds 1906!). Bij diverse gelegenheden heeft het koor voor de koninklijke familie mogen zingen. Bijvoorbeeld bij de doop van prinses Juliana, het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard en bij de doop van prinses Beatrix.
Excelsior is 140 jaar koor in een bewogen tijdsgewricht. Enorme veranderingen hebben plaatsgevonden op economisch en technologisch terrein. De rol en de plaats van de kerk in de maatschappij is op de helling gegaan. En ook op sociaal vlak is de wereld er totaal anders uit komen te zien. Brede lagen van de bevolking hebben daarbij toegang gekregen tot hoge educatie én cultuur.

De veranderingen en gebeurtenissen in de wereld zijn natuurlijk niet aan Excelsior voorbijgegaan. Maar liefst twee wereldoorlogen… ze grepen diep in. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vroeg men zich binnen het koor af of het wel gepast was om te blijven zingen. Het antwoord: de Messiah van Händel als troost bij alle tranen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot men de activiteiten tijdelijk te staken. Zo hoefde het koor zich niet te schikken naar de Duitsers en hun Kultuurkamer.

Meer weten over Excelsior?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

11 + 14 =