Over ons

Algemeen

Koninklijke Zangvereniging Excelsior werd opgericht in 1881 en maakt sindsdien een belangrijk deel uit van het Haagse culturele leven. Het koor heeft een trouwe schare toehoorders en trekt ook steeds meer jongere luisteraars.

Excelsior streeft continu naar een zo hoog mogelijk niveau en doet er veel aan om de zangers individueel en gezamenlijk op een hoger plan te brengen. Maar ook voor nieuwe, minder geoefende stemmen is er plaats. Zij krijgen de kans om zich te ontwikkelen en uit te groeien tot zangers van waarde.

De vereniging heeft twee koren: het grootkoor van ca. 80 zangers en het kamerkoor van ca. 20 zangers. Ook nu – ruim 140 jaar na de oprichting – bloeit de vereniging nog steeds. Excelsior heeft betrokken leden tussen wie hechte vriendschappen zijn ontstaan. Er is een bevlogen bestuur en menig lid neemt uitvoerende taken op zich. Veel leden hebben drukke banen; zingen is voor hen een moment van inspiratie en een ontspannende uitlaatklep.

Dirigent & pianist

Dirigent  – Mirjam van den Hoek

Mirjam van den Hoek (1994) is sinds juni 2023 dirigent van KZV Excelsior. Zij woont in Rotterdam en is alvanaf haar 17e intensief bezig met muziek, zang en dirigeren. Dirigeren betekent voor haar samen met het koor muziek maken en op zoek gaan naar de schoonheid van muziek.

Zij studeerde koordirectie en kerkmuziek aan de Hogeschool Codarts bij Wiecher Mandemaker. Daarnaast volgde zij ook muziekgeschiedenis, muziektheorie en directie bij Barend Schuurman. Verder studeerde ze van 2017-2019 koordirectie bij Daniel Reuss en orkestdirectie bij Hans Leenders. Op dit moment studeert zij voor haar Master Koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. In 2024 hoopt zij haar Master te behalen.

Mirjam is dirigent bij diverse kamerkoren, o.a. bij En Chantant in Brielle en Magnificat Middelharnis. Op invalbasis is zij dirigent van het Laurens Vocaal in Rotterdam.
Als zangeres is zij regelmatig actief in het kamerkoor van Ars Musica van Patrick van der Linden en het Laurens Collegium o.l.v. Wiecher Mandemaker.

KZV Excelsior heeft met Mirjam van den Hoek een jong en veelbelovend artistiek leider aan het roer.

Pianist – Alicia Witarsa

Pianist Alicia Witarsa werd geboren in Surabaya en kreeg haar eerste pianolessen toen zij pas vier jaar oud was. Zij nam vanaf haar 9e deel aan diverse muziekconcours in binnen- en buitenland, waar zij regelmatig belangrijke prijzen won. In 2006 behaalde Alicia de titel van Master of Music in Performance aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna volgde zij nog een jaar fortepiano en Historische Uitvoeringspraktijk aan het conservatorium. Zij heeft een sterke voorliefde voor het begeleiden van koren, zangers en andere musici en geeft bovendien graag les. Alicia is sinds 2019 de vaste begeleidster van KZV Excelsior.

Een koninklijke historie

Excelsior is opgericht in 1881 als ‘Christelijke Zangvereeniging Excelsior’. Al na een jaar was het uitgegroeid tot ruim 90 leden, ongeveer even groot als het huidige koor. Excelsior is gedurende haar hele bestaan zichtbaar gebleven in het culturele leven van Den Haag. En zij draagt immers niet zomaar het predicaat koninklijk (sinds 1906!). Bij diverse gelegenheden heeft het koor voor de koninklijke familie mogen zingen. Bijvoorbeeld bij de doop van prinses Juliana, het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard en bij de doop van prinses Beatrix.

Excelsior is meer dan 140 jaar koor in een bewogen tijdsgewricht. Maar liefst twee wereldoorlogen… ze grepen diep in. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vroeg men zich binnen het koor af of het wel gepast was om te blijven zingen. Het antwoord: de Messiah van Händel als troost bij alle tranen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot men de activiteiten tijdelijk te staken. Zo hoefde het koor zich niet te schikken naar de Duitsers en hun Kultuurkamer.

Enorme veranderingen hebben plaatsgevonden op maatschappelijk, economisch en technologisch terrein. De rol en de plaats van de kerk is op de helling gegaan. Ook op sociaal vlak is de wereld er totaal anders uit komen te zien. Brede lagen van de bevolking hebben daarbij toegang gekregen tot hoger onderwijs en kunst. En nieuwkomers uit de hele wereld hebben met hun cultuur die van Nederland gekleurd en verrijkt.

In dit alles heeft Excelsior haar koers kunnen verleggen en haar nieuwe plek gevonden.

Meer weten over Excelsior?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de actuele zaken binnen en rond het koor. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen en projecten in de (nabije) toekomst.

2 + 1 =